Vindruer

Greske vindrueranker
Agiorgitiko wine grape

Navn og opprinnelse

Agiorgitiko (gresk: Αγιωργίτικο, fra Ai-Giorgis, Αϊ-Γιώργης, «Sankt Georg», det tidligere navnet på byen Nemea) er en blå vindrue.


Betydning og bruk

Druen er en av de viktigste som blir dyrket i Hellas. Området som produserer best rødvin på denne druen er Nemea, som ligger i høyereliggende strøk på Peloponnesos-halvøya.


Egenskaper

Generelt gir druen fruktig og holdbar vin med lite syre.
Fargen på skallet er lyserødt.
Druen forekommer også i rosévin.


Kilde

Kilde: Wikipedia


Vindrue Savatino variant

Navn og opprinnelse

Savatiano er en lokal drue fra Attica og en av de mest dyrkede druesortene i Hellas. Etter å ha vært den dominerende varianten i mange tiår, ble den overskygget av mer aromatiske druer da moderne vinproduksjon tok fart.


Betydning og bruk

Savatiano fikk et dårlig rykte gjennom bruken i produksjonen av Retsina-viner, som ikke alltid holdt tilfredsstillende kvalitet. De siste årene har druen imidlertid vist sitt potensial og demonstrert at den kan gi interessante aromaer og smaker.


Egenskaper

Savatiano-viner er preget av aromaer av frukt (pære, grønne epler, fersken) og blomster (jasmin). De har ofte mineralitet, og vinene er godt strukturert med dybde og kompleksitet i smaken. De ligger i midten av smaksspekteret.


Vin og mat

Savatiano er en ypperlig matvin, et trygt valg for de fleste retter i det greske kjøkkenet, spesielt:


  • Retter med den tradisjonelle egge-sitronsausen
  • Kylling eller svinekjøtt med purre
  • Stekt ungt lam
  • Delikat fisk, risotto og sjømat-pasta
  • Rike salater (som Caesar-salat)
  • Løkpai
  • Den passer også utmerket til:
  • Sushi, sashimi og fiskecarpaccio
  • Moderne Retsina laget med Savatiano-druer, som er et perfekt valg til krevende delikatesser som botargo eller tørket skinke.


Kilde

Opplysningene er hentet fra gresk kilde

Nyt ansvalig